گردشگری سیستان و بلوچستان,گردشگری زابل,تالاب هامون,تالاب بین المللی هامون,دریاچه هامون زابل,تالاب هامون زابل,تالاب هامون جازموریان,تالاب هامون صابری,تالاب هامون کجاست,آدرس تالاب هامون,تالاب های ایران,میل نادر سیستان

 

یکی از جاذبه های گردشگری زابل و از مراکز طبیعی استان سیستان و بلوچستان دریاچه و تالاب بین المللی هامون می باشد. این جاذبه طبیعی سیستان و بلوچستان پس از دریاچه خزر و دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچه ایران می باشد. همچنین هفتمین تالاب بین المللی جهان و یکی از ذخیره گاههای زیست کره در ایران می باشد. این مکان گردشگری سیستان و بلوچستان در فاصله۷ کیلومتری جنوب زهک، ۴۰ کیلومتری جنوب شرق زابل و ۲۲۰ کیلومتری شمال شرق زاهدان در حوزه آبریز پنج شهرستان زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیم روز واقع شده است.
تالاب بین المللی هامون از سه دریاچه کوچک به نام‌های هامون پوزک، هامون صابری و هامون هیرمند تشکیل شده‌ که در زمان فراوانی آب به هم می‌پیوندند و دریاچه هامون را تشکیل می‌دهند. رودخانه هیرمند شریان اصلی ورود به هامون بوده و رودخانه‌های خاش رود، فراه، هاروت رود، شوررود، حسین‌آباد و نهبندان به هامون می‌ریزند.
وسعت دریاچه هامون در زمان پرآبی ۵۶۶۰ کیلومتر مربع است که از این مقدار ۳۸۲۰ کیلومتر مربع متعلق به ایران و بقیه متعلق به افغانستان است. با این اوصاف، دریاچه هامون وابسته به رودخانه هیرمند است واین وابستگی باعث شده تا هرگونه نوسانات در میزان آب آن، مشکلاتی را برای کل سیستم به وجود آورد.

 

نامهای دیگر دریاچه هامون :

 

نام دریاچه هامون در اوستا کانس اویا یا کَنسو، در پهلوی کیانسی یا کیانسیه یا کیانسه و در شاهنامه فردوسی دریاچه زره و در نوشته‌های فارسی زرتشتی کانفسه آمده ‌است.

 

دوازدهمین زیست کره ایران :

 

تالاب هامون در چهارمین کنگره جهانی ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره که روزهای پایانی سال ۱۳۹۴ در لیما پایتخت پرو برگزار شد، توسط یونسکو به‌عنوان ذخیره‌گاه زیست‌کره ثبت شد و بدین ترتیب تعداد ذخیره‌گاه‌های زیست‌کره در ایران به ۱۲ مورد افزایش یافت.

 

وضعیت کنونی دریاچه هامون :

 

تالاب هامون مدت‌هاست با بحران بی‌آبی روبروست و خشک شدن بخش‌های وسیعی از آن موجب بوجود آمدن مشکلات مختلف زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی در سطح منطقه شده است.
در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ و با جاری‌شدن سیلاب از افغانستان، دریاچه هامون پس از ۱۵ سال آب‌گیری شد. با این‌حال کارشناسان محیط زیست در سیستان و بلوچستان هشدار می‌دهند احیای دریاچه هامون موقتی است و خطر خشک‌شدن، هم‌چنان این تالاب بین‌المللی را تهدید می‌کند.

 

مسیر دسترسی به دریاچه هامون صابری (یکی از مسیرها) :

 

در جاده زابل به نهبندان و در سه راهی میل نادر، پاسگاه نیروی انتظامی وجود دارد که باید از آن به سمت چاه خرما تغییر مسیر داد. بسته به فصل و وضعیت آب دریاچه مسافت کمتر یا بیشتری از این جاده را باید رفت تا به آب رسید. برای رسیدن به آن از جاده اصلی حدود ۲ کیلومتر در خاکی نامناسب باید پیشروی کرد.

 

میل نادر سیستان :

 

میل نادر که از زمان نادرشاه افشار به جامانده، در گوشه جنوب غربی دریاچه هامون و در کنار جاده دسترسی نهبندان به زابل واقع شده است./n