دریاچه سد اکباتان همدان
دریاچه سد اکباتان در ۱۱ کیلومتری جنوب شرقی شهر همدان واقع شده است.
به نوعی دریاچه سد اکباتان تنها دریاچه همدان محسوب می شود. نام سد اکباتان در گذشته شهناز بوده است.
این دریاچه حدود ۶۰ هکتار وسعت داشته و حداکثر عمق آن ۳۲ و حداقل عمق آن ۱۸ مترست.
آب ذخیره این سد که در بدو امر صددرصد نیاز آب مشروب شهر همدان را تأمین مىکرد، در حال حاضر قادر به تأمین بیش از ۵۰ درصد آب مورد نیاز شهر نیست.
پیرامون سد را جنگل کاری کردهاند و دریاچه آن برای عملیات آموزشی، آزمایشی و نظامی مورد استفاده قرار میگیرد.
امکانات رفاهی دریاچه سد اکباتان همدان :
اگر چه تاسیس این سد با هدف تامین ۳۵% آب مصرفی شهر همدان و آب کشاورزی ۸۰۰ هکتار از زمینهای پائین دست سد بوده است، ولی به دلیل ویژگیهایی مانند نزدیکی به شهر، فضای سبز اطراف و دریاچه سد، موجب شده است که کاربری تفریحی نیز به آن افزوده گردد.
وجود برق، دسترسی مناسب،طبیعت زیبای فضای پیرامون و فاصله اندک آن با شهر همدان این دریاچه را به تفرجگاهی مناسب تبدیل کرده است.
در مسیر و در حاشیه رودخانه و روستای سنگستان و تفریجان، باغات و مزارع کشاورزی قرار دارد. علاوه بر فضای سبز موجود، در سالهای اخیر، حدود ۱۵ هکتار از اطراف سد درختکاری شده است و از درختانی مانند صنوبر، کاج، اقاقیا و زبان گنجشک پوشیده شده، که به زیبایی و لطافت هوای آن افزوده است.
وجود زمینه های مذکور، قابلیت ایجاد تعدادی از ورزشهای آبی مانند قایقرانی، و اسکی روی آب را فراهم آورده و تاسیساتی از قبیل یک باب مهمانسرا، رستوران، تعدادی اتاقک اقامت موقت با امکانات اولیه و یک باب چایخانه سنتی نیز در محل سد ایجاد شده است.
مسیر رسیدن به دریاچه سد اکباتان همدان :
سد اکباتان یا شهناز از ۵ کیلومتری جاده همدان به ملایر منشعب شده و راه دسترسی به آن، به سمت روستای سنگستان می باشد.
مشخصات معماری سد اکباتان همدان :
ارتفاع سد در زمان ساخت ۵۴ متر (از پی) بودهاست و پس از اتمام طرح افزایش ارتفاع، هم اکنون ارتفاع سد اکباتان به ۷۹ متر رسیدهاست.
سد اولیه با هدف تأمین آب آشامیدنی شهر همدان و حق آبه کشاورزی با قدرت تنظیم سالیانه ۱۷ میلیون مترمکعب از آب رودخانه آبشینه پس از ۴ سال، در سال ۱۳۴۲ خورشیدی به بهرهبرداری رسید.
برای این که سازه تکمیل شده بعد از ۲۵ متر افزایش ارتفاع، رفتار و حرکات هماهنگ و یکنواختی داشته باشد، سد جدیدی در پایین دست سد موجود، از پی شروع به احداث شد و سد قدیم به عنوان جزئی از بدنه سد جدید، در داخل آن قرار گرفت.
ظرفیت فعلی مخزن هم ۴۰ میلیون مترمکعب است.