غار شیرآباد – خان ببین
غار شیرآباد که در بین اهالی منطقه به نامهای غار دیو سپید یا غار دیو سفید شاهنامه نیز شناخته میشود در ۵۵ کیلومتری شرق گرگان، در حد فاصل شهرهای علی آباد کتول و آزادشهر و در جنوب روستای شیرآباد از توابع شهرستان خان به بین واقع گردیده است.
اهالی منطقه اعتقاد دارند که این غار محل زندگی دیو سپید شاهنامه بوده است. فاصلهٔ این غار و آبشارهای شیرآباد از روستای شیرآباد کمتر از ۲۰ کیلومتر است. غار شیر آباد و آبشارهای شیرآباد در پارک جنگلی زیبای شیرآباد واقع هستند. غارهای این جنگل به دیو سپید و سمندر معروفند.
این غار اندکی بالاتر از آبشارها قرار دارد که به دلیل هجواری با روستای شیرآباد، نام روستا را بر آن نهادهاند.
غار شیرآباد یکی از غارهای مهم طبیعی و جالب استان گلستان به شمار میرود که دست بشر در ساخت آن دخالتی نداشته است. بیشترین بخش غار تاریک است و در انتهای آن چشمه ای دیده می شود که ظاهرا منشأ ایجاد غار در گذشته بوده است. به دلیل ویژگی های ساختمانی و جنس زمین، حرکت آب باعث تشکیل استخر، استالاکتیت، بستر گلی و چسبنده و پدیده های مختلف در طول مسیر شده است.
این غار در ارتفاع حدوداً ۳۴۵ متری از سطح دریا قرار دارد. طول آن در حدود ۲۳۵ متر و قطر دهانه آن نیز ۹-۱۵ متر است. در کف آن آب سردی در حدود ۱۰-۱۱ درجهٔ سانتیگراد جاری بوده که این آب در ادامه مسیر خود، به هفت آبشار جنگلی می پیوندد.
غارشیرآباد از نظر درجه سختی برای غارنوردان، غار ساده ای است که دسترسی به آن ساده بوده و غارنوردی در آن نیاز به ابزارهای حرفه ای ندارد.
مسیر دسترسی به غار شیرآباد :
غار و آبشارهای شیرآباد از روستای شیرآباد کمتر از ۲۰کیلومتر فاصله دارند و برای رسیدن به آنها کافیست از مسیر خان ببین به روستای شیرآباد، ۵ کیلومتر را به سمت جنوب بروید و بعد از روستای شیر آباد ۳ کیلومتر جاده آسفالته را ادامه داده، سپس راه مالرویی را پیش بگیرید. این راه، به سمت آبشارها و غار پیش میرود. غار بعد از آبشار دوم و نرسیده به آبشار سوم واقع شده است.
گونه های جانوری منطقه شیر آباد :
در درون غار به دلیل داشتن شرایط مطلوب و وجود آب گونههایی از مهرهداران و بیمهرهگان نظیر گاماروس، کرم، عنکبوت، خرچنگ آب شیرین، سوسک، خفاش، قورباغه جنگلی و سمندر زیست میکنند. رطوبت و دمای مناسب این غار، آن را تبدیل به زیستگاه مناسبی برای بعضی از گونه ها مثل سمندر کور غارزی گرگانی کرده که فقط در این غار و غارهای اطراف زندگی می کند.
همچنین اطراف این مجموعه جذاب و دیدنی زیستگاه مرال، شوکا، خرس، پلنگ، خوک وحشی، گربه جنگلی و رودک است.
گونه های گیاهی منطقه شیر آباد :
محیط بیرونی غار را کوهستان و جنگل تشکیل میدهد که گونههایی از درختان و درختچهها نظیر ممرز، افرا، انجیلی، توسکا، همیشک، داردوست، خزهها و گیاهان گلدار و دیگر گونهها را میتوان مشاهده کرد.
سایر جاذبه های گردشگری منطقه شیرآباد :
غار و آبشارهای شیرآباد تنها جاذبه های منطقه نیستند، چنانکه بعد از گذشتن از جادهٔ ماشین رو در جنوب شیرآباد، منطقه جنگلی شده و به حاشیه رودخانه ختم می شود که منطقه ای ییلاقی بوده و استعداد و آمادگی ایجاد اطراق برای علاقه مندان را دارد. بستر رودخانه در تمام طول مسیر با وجود سنگ های آذرین تیره رنگ و به دلیل همجواری طبیعت اطراف گیرایی منحصر بفردی دارد.
توضیحات تکمیلی :
گردشگران علاقمند میتوانند همزمان با غار از آبشارهای شیرآباد و همچنین جاذبه های پارک جنگلی شیرآباد بهره مند گردند. در محوطه جنگل آلاچیقهایی برای استراحت و اطراق بازدید کنندگان تعبیه شده است.
درعین ساده بودن پیمایش غار و عدم نیاز به تجهیزات حرفه ای، موارد احتیاط را رعایت کنید تا سفری به یادماندنی را در خاطرات زیبای خود ثبت نمایید.