غار علیصدر – کبودرآهنگ همدان

غار علیصدر تنها غار تالابی ایران و از معدود غارهای آبی جهان است. علیصدر همچنین عنوان بزرگ‌ترین غار آبی جهان را یدک میکشد. این غار در شمال غربی همدان در کوههای زاگرس واقع شده است. فاصله مرکز شهر همدان و میدان امام تا غار علیصدر در حدود ۷۶ کیلومترست. ارتفاع این غار از سطح دریا ۱۹۸۰ مترست.
غار آبی علیصدر در ارتفاعات ساری قیه نزدیک روستای علی‌صدر شهرستان کبودراهنگ در استان همدان تشکیل شده ‌است.
محوطه غار دالان‌های پیچ در پیچ و دهلیزهای متعددی دارد. از مجموعه رشته آبها، دریاچه بزرگی در درون غار بوجود آمده است، به همین دلیل نفوذ به ژرفای غار تنها با قایق میسر است.

تاریخچه بهره برداری گردشگری از غار علیصدر :

مردم روستای علی صدر و روستاهای اطراف، از قدیم‌الایام به وجود این غار پی برده بودند و از آب آن بهره‌برداری می‌کردند. علاوه بر این، در صد سال گذشته، اهالی ده با هدایت مازاد آب نهر سراب به غار علیصدر، از آن به عنوان مخزن و سدی برای استفاده در فصل گرما بهره می‌برده‌اند. همین موضوع باعث شده بود تا سطح آب در قسمت شرقی غار تا ارتفاع ۲٫۲۰ متر یعنی تا نزدیکی دهانه ورودی غار بالا بیاید و امکان دسترسی به غار را تا سالها غیر ممکن کند، تا اینکه با وقوع زلزله مخرب فارسینج در ۲۲ آذرماه ۱۳۳۶، و ایجاد شکاف در کف غار سراب، آب نهر سراب به یکباره قطع شد و طی ۶ سال یعنی حدود سال ۱۳۴۲ سطح آب غار علیصدر به ارتفاع طبیعی خود رسید و ورود به غار میسر گشت و به تدریج پای کوهنوردان به درون غار باز شد.
اولین کاوش حرفه‌ای و برنامه‌ریزی شده به غار علیصدر در ۵ مهرماه ۱۳۴۲ شمسی توسط گروهی ۱۴ نفره از اعضای هیئت کوهنوردی همدان انجام شد که توانستند با کسب اطلاعات قبلی و همراه بردن تجهیزات لازم برای حرکت روی آب، با عبور از دریاچه، از شعبات و تالارهای مختلف آن بازدید کنند و زیبایی و عظمت داخل آنرا ببینند و اولین اطلاعات را از وسعت و ژرفای دریاچه و طول و عرض و عمق وارتفاع غار بدست آورند.
علی رغم انتشار خبر این بازدید و بازدیدهای متعاقب، تا سال ۱۳۵۲ دهانه غار تنگ و در حدود ۵۰ سانتیمتر بود و دسترسی به داخل غار تنها توسط کوهنوردان حرفه‌ای ممکن بود، تا اینکه عبدالله حاجیلو که از سال ۱۳۴۱ ریاست هیئت کوهنوردی همدان را بر عهده داشت و از جلب توجه مقامات برای توسعه غار مأیوس شده بود، شخصاً دست به کار شد و با مقبولیتی که در شهر و استان داشت با کمک مردم محلی و استفاده از بازوی هیئت کوهنوردی و انجمن شهرستان و استان، سرانجام دهانه غار در اردیبهشت ماه ۱۳۵۳ به عرض ۵ متر و ارتفاع ۳ متر باز شد.
در سال بعد، با بتون ریزی قسمتی از کف غار، مسیر خشکی نیز برای راهپیمایی در غار ایجاد شد و سپس با تجهیز غار به چند قایق و نیز تأمین روشنایی داخل آن، در تاریخ ۴ خردادماه ۱۳۵۵، غار علیصدر به بهره برداری رسید و بلیتهای چاپ شده برای بازدید گردشگران تحویل اداره تربیت بدنی همدان گردید.
موفقیت عبدالله حاجیلو در توسعه و معرفی غار تا بحدی بود که محمد رضا شاه پهلوی را نیز برای بازدید از غار در ۵ مهرماه ۱۳۵۵ ترغیب کرد که طی آن مقرر شد علاوه بر ارتباط برق سراسری به علیصدر و روستاهای اطراف و آسفالت راههای دسترسی به غار، نسبت به ایجاد مهمانسرای جهانگردی در ده علیصدر اقدام شود.
دهانهٔ اصلی غار علی‌صدر در روستای علی‌صدر که مربوط به شهرستان کبودرآهنگ است، قرار دارد.

وجه تسمیه غار علیصدر :

اهالی روستای علی صدر از این غار بعنوان مخزن و سد استفاده می‌کرده‌اند.
از طرف دیگر، در بنچاقها و اسناد روستا، نام ده علی سد، ولی در شناسنامه های اهالی، علی سرد ذکر شده است. در زمان احداث جاده برای روستا در سال ۱۳۵۰، پیمانکار مجری در تابلوی راهنمای پروژه نام جاده را علیصدر نوشت و از آن زمان به بعد، این نام برای روستا و غار مصطلح شد.

برنامه گردشگری در غار علیصدر :

آنچه غار علی‌صدر را از سایر غارهای آبی جهان متمایز می‌کند، سهولت استفاده از کانالهای آبی درون آن است که به سبب وسعت آن به‌راحتی می‌توان در آن طی مسیر کرده و با قایق‌های معمولی از درون آنها گذشت.
حدودا ۲ کیلومتر از غار برای بازدید آماده شده که در حالت عادی و غیر شلوغ بین ۱٫۵ تا ۲ ساعت بازدید از غار زمان می برد. طبق گفته راهنمای غار ۱۲ کیلومتر و منابع دیگر ۱۶ کیلومتر از غار کاوش شده است، در ابتدای ورود به دالانی طولانی در سمت راست وارد می شوید و پس از پیچیدن در دالان به محل سوار شدن به قایق ها می رسید.
قایق اول پایی است و الباقی پشت سر پلاستیکی و متصل به قایق اول که اگر بخواهید حتی می توانید در قایق اول بنشیند ولی باید انرژی خود را برای پا زدن و کشیدن بقیه صرف کنید.
بعد از گذر از دالان ها و طی مسافت حدودا ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ای، در محلی از قایق باید پیاده شوید و در غار پیاده روی کنید و در قسمتی باید از ۱۱۸ پله به سمت بالا و بعد حدودا ۱۳۰ پله به سمت پایین ادامه مسیر دهید.
در این قسمت و در طی مسیر قندیل های جالبی به شکل های سوزنی، گل کلم، چتری، مثل فالوده یا رشته دیدن خواهید کرد. طبق گفته های راهنما دمای آب و هوای غار همواره در زمستان و تابستان ثابت و هوا ۱۶ درجه و آب ۱۲ درجه بالای صفر است. شاید این دلیلی بوده است که انسانهای اولیه غار را جهت زندگی انتخاب میکردند.
در بالای پله ها استلاگمیتی به ارتفاع ۵ متر وجود دارد که بسیار جالب است. در برخی جاها ازسقف غار سنگ های بزرگی کنده شده، در قسمت بعدی و زیر قندیل های به شکل فالوده عمق غار حدودا ۱۳۰ متر زیر زمین است، ولی جریان هوا از روزنه ها برقرار است .
جلبک ها در غار تنها موجودات زنده هستند و موجود زنده دیگری مثل خفاش وجود ندارد، غار در تمام طول سال باز است و در بهار احتمال خیس شدن غار زیاد است.

امکانات رفاهی مجتمع سیاحتی علیصدر :

امکانات مجتمع سیاحتی علیصدر شامل امکانات اقامتی و امکانات ورزشی است.

امکانات اقامتی علیصدر :

مجتمع سیاحتی علیصدر دارای یک باب هتل با تجهیزات کامل اقامتی و یک مهمانسرای کاملاً مجهز برای پذیرایی از مهمانان ویژه است. ویلاهای چوبی با نمای زیبا جذابیت فضا را دو چندان کرده است و تمامی امکانات اقامتی را دارا می باشد. با فاصله ای کم از ویلاهای چوبی سوییت های اقامتی با امکانات گسترده رفاهی وجود دارد و چادر های صحرایی پذیرای میهمانان محترم در ایام گرم تابستان می باشد.

امکانات ورزشی :

پیست اسکیت به مساحت تقریبی ۵۰۰۰متر مربع در دسترس علاقمندان به این ورزش مفرح می باشد.
جاده ی تندرستی در میان پیست دوچرخه سواری مسیر مناسبی جهت پیاده روی می باشد.
همچنین میدان تیراندازی و تراپ با ۴ سکوی پرتاب در خدمت علاقمندان به این رشته ورزشی می باشد.

پوشش های بیمه ای برای گردشگران :

یکی از خدمات ارزشمندی که از طرف شرکت سیاحتی علیصدر برای بازدید کنندگان پیش بینی شده، پوشش بیمه ای مناسب است که با قرار دادی بین این شرکت و شرکت بیمه، محقق شده است.

موارد مورد تعهد در این بیمه نامه به شرح زیر است :

– جبران خسارت بدنی و هزینه های پزشکی و همچنین زیان های نقص عضو و فوت ناشی از حوادث
حوادث: شامل کلیه ی حوادثی است که برای بازدید کنندگان با در دست داشتن بلیت در هنگام بازدید از غار علیصدر رخ می دهد، از قبیل آتش سوزی،حوادث ناشی از ریزش غار، غرق شدگی،برق گرفتگی و سقوط

بازارچه علیصدر :

در حد فاصل بین سوییت های اقامتی و چادر های صحرایی بازارچه ای زیبا وجود دارد که هر یک از غرفه های آن عرضه کننده ی سوغات از قسمت های مختلف ایران طبق نیاز مراجعین محترم است. برای تهیه محصولات شرکت سیاحتی علیصدر می توانید از غرفهGIFTSHOP علیصدر دیدن فرمایید.

رستوران ها :

رستوران های این مجموعه دارای فضای زیبا و چشم اندازی بدیع است و کلیه غذاهای ایرانی و فست فود در آن سرو می شود.

کبابی و چایخانه های سنتی :

این مکان های زیبا با فضایی سنتی پذیرای گردشگران عزیز می باشند.

لابراتوار عکاسی :

لابراتوار ظهور و چاپ عکس علیصدر آماده ثبت خاطرات به یادماندنی در این گنجینه عظیم است.

پارکینگ :

پارکینگ مجتمع سیاحتی علیصدر مجهز به کارت های الکترونیکی مدرن مکانی امن و مناسب برای وسیله ی نقلیه و اقامت آسوده شما در مجتمع علیصدر می باشد.

راه رسیدن به غار علیصدر :

غار علیصدر در مجاورت روستای علیصدر واقع شده است. برای رسیدن به روستای علیصدر میبایستی از روستای گل تپه عبور کنید. این روستا در فاصله تقریبی ۶۰کیلومتری همدان قرار گرفته است. اگر از تهران قصد رفتن به غار علیصدر را دارید چه از مسیر ساوه و چه از مسیر قزوین پس از قرارگرفتن در جاده همدان میتوانید از شهر کبودرآهنگ به سمت روستای گل تپه بروید.
بعد از رسیدن به روستای گل تپه مسیر روستای علیصدر را دنبال کنید تا پس از طی ۱۰ کیلومتر به روستای علیصدر برسید.
قبل از ورودی روستا محوطه بزرگی وجود داردکه در گوشه ای از آن باجه فروش بلیط برای بازدید از غار علیصدر قرار دارد.

توضیحات تکمیلی :

– در هنگام بازدید از غار در صورت امکان لباس گرم با خود به همراه داشته باشید، زیرا به مرور زمان کمی احساس سرما خواهید کرد.
– همچنین مراقب وسایل و لوازم خود باشید تا در هنگام گردش در غار درآب نیفتد.
– در درب ورودی غار، سمت راست، جلیقه های نجات قرار دارد. معمولا مراقبین غار اصراری به برتن کردن جلیقه نمی کنند، در نتیجه از این جلیقه ها استفاده کنید و به فکر امنیت خود باشید تا بازدیدی به یاد ماندنی داشته باشید.
– ساعات بازدید غار علیصدر در شش ماهه اول سال از ۸ الی ۱۹ و در شش ماهه دوم از ۸ الی ۱۶ می باشد.
– پارکینگ مجموعه علیصدر مجهز به کارتهای الکترونیکی بوده و مکانی امن برای خودروهای شما بشمار می آید.