استان مرکزی,گردشگری اراک,قلعه حاج وکیل اراک,کلاه فرنگی حاج وکیل اراک,قلعه حاج وکیل,کلاه فرنگی اراک,کلاه فرنگی حاج وکیل,آدرس قلعه حاج وکیل,قلعه حاج وکیل اراک کجاست,کلاه فرنگی اراک کجاست,آدرس کلاه فرنگی اراک,آثار تاریخی اراک,عمارت کلاه فرنگی حاج وکیل اراک,قلعه های ایران

 

قلعه حاج وکیل یکی ازجاذبه های گردشگری تاریخی اراک بشمار می آید. این مکان دیدنی اراک مربوط به دوره قاجار بوده و در خیابان چمران یا نیسانیان اراک واقع است. این جاذبه تاریخی شهر اراک با عنوان کلاه فرنگی حاج وکیل نیز شناخته میشود.

 

تاریخچه بنای قلعه حاج وکیل :

 

بانی این بنا در اصل یک شرکت تجاری انگلیسی (سویسی الاصل) به نام زیگلر بود که پس از انحلال، قسمتی از آن توسط یکی از متمولین شهر اراک به نام حاج محمد حسین میثمی وکیل خریداری شد و از آن پس به نام قلعه حاج وکیل شهرت یافت.

 

دلیل ساخت قلعه حاج وکیل اراک :

 

شهر اراک در دوران قاجار یکی از مراکز مهم فرش ایران بود. بسیاری از کمپانی های خارجی امتیاز تجارت فرش را در زمان ناصرالدین شاه بدست آوردند. در اراک، ۱۴ کمپانی تجارت فرش وجود داشت که برای در انحصار داشتن همه مراحل تولید فرش،شروع به ساخت مجموعه هایی در قسمت وسیعی از شرق شهر کردند. این مجموعه ها شامل کارگاه های رنگرزی، بافت فرش و محل مسکونی خارجی ها بود.

 

معماری بنای قلعه حاج وکیل اراک :

 

ساختمان فعلی قلعه حاج وکیل بخش کوچکی از کل مجموعه اولیه است و قسمت وسیعی از آن با ساختمان های مسکونی محصور شده است. ساختمان آن شامل حیاط، ایوان، شبستان، قسمت همکف و بالاخانه است. بخش شمالی بنا برونگرا و بخش جنوبی آن نیمه درونگرا است. بخش هایی از خارج بنا و ستون ها بوسیله کاشی های لعابدار تزیین شده و در داخل بنا تزئینات خاصی وجود ندارد.
عمارت تاریخی قلعه حاج وکیل در تاریخ ۲۶ آبان ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۷۷۱ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است./n