مجموعه تفریحی گردشگری گنجنامه همدان
تفریحگاه گنجنامه همدان یا دهکده تفریحی گردشگری گنجنامه همدان در جنوب غربی شهر همدان واقع شده است. این مجموعه گردشگری از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. بخشهایی تاریخی و بخشهایی رفاهی و تفریحی و ورزشی. این نقطه از شهر همدان معروفیتی جهانی داشته و بازدید کنندگان بسیار زیادی را به خود جلب می نماید. گردشگران خارجی هم در بازدید از ایران حتما به این بنای تاریخی و مجموعه تفریحی سر میزنند. همدان بدون گنجنامه صفای آنچنانی ندارد.
سنگ نبشته های گنج نامه :
سنگنبشتههای گنجنامه، نوشتارهایی از دوران داریوش و خشایارشاه هخامنشی هستند که در جنوب غربی همدان به فاصله پنج کیلومتری محل فعلی شهر، در انتهای دره سرسبز و خرم عباس آباد و در ابتدای مسیر جادهای که همدان را به تویسرکان و غرب کشور مرتبط میسازد و روی یکی از صخرههای الوند واقع شده است.
وجه تسمیه گنجنامه همدان :
سنگ نبشته، نبشت خدایان، دادمهان یا دادبهان، تنبابر، کتیبههای الوند، جنگ نامه و گنجنامه از جمله این نامها هستند. البته جنگ نامه و گنجنامه در سده های اخیر کاربرد بیشتری داشته اند.
گنجنامه در زبان پارسی به معنای حکایت و داستان گنج است و عموم مردم را تصور بر این بوده است که راز گنجی نهان را در این کتیبهها نگاشتهاند و به نظر میرسد واژهٔ جنگ نامه نیز تحت تاثیر ذهنیتی که از جنگ و جنگاوری شاهان گذشته در سر مردم بوده، یا با جایگزینی عامیانه کلمه جنگ بجای گنج بوجود آمده باشد.
مشخصات سنگ نبشته های گنجنامه همدان :
کتیبهها هر کدام در سه ستون ۲۰ سطری به زبانهای پارسی باستان،بابلی و عیلامی قدیم نوشته شدهاند. متن پارسی باستان در سمت چپ هر دو لوح جای گرفتهاست و پهنایی معادل ۱۱۵ سانتی متر دارد. متن بابلی در وسط هر دو کتیبه نوشته شده و متن عیلامی در ستون سوم قراردارد.
کتیبههای گنجنامه بر گران سنگی از خارا، به سه زبان (پارسی باستان، عیلامی و بابلی)، هر کدام در ۲۰ سطر و از چپ به راست به خط میخی نگاشته شدهاست که بالا سمت چپ متعلق به داریوش و پایین سمت راست مربوط به پسرش خشایارشا میباشد که کاملا مشخص است که نخست کتیبه سمت چپ توسط داریوش بزرگ نوشته شده بوده و بعدها کتیبه دوم به وسیله خشایارشا به آن سنگ خارا اضافه شدهاست.
همچنین کاملا روشن است که کتیبه دوم به تقلید از کتیبه نخست نوشته شده، هم نوشتهها یکی هست و هم معنی هر دو کتیبه کاملا یکی میباشد و تنها در کتیبه دوم به جای اسم «داریوش شاه»، «خشایارشا» پسر داریوش نوشته شدهاست که این امر در نوشتار خط میخی این دو کتیبه به وضوح نمایان است.
علت پیدایش سنگ نبشته های گنجنامه :
از آنجا که این مسیر در عهد هخامنشیان یکی از شعبات اصلی راه باستانی شاهی بوده که از دامنه الوند، هگمتانه یعنی پایتخت تابستانی هخامنشیان را به بابِل در مرکز میانرودان مرتبط میساخت، از راههای پر رفت و آمد و امن دوران باستان به شمار میرفت.
بعلاوه این راه به جهت ختم به بابِل، راه مقدسی نیز محسوب میشد. به همین دلیل مکان مناسبی بود تا شاهان این دودمان با ایجاد سنگ نگاشته، باورها و اندیشههای پاکشان و همچنین بزرگی و عظمت نیاکان خود را به رهگذران گوشزد نمایند.
مجموعه تله کابین گنجنامه :
مجموعه تفریحی، توریستی و ورزشی تله کابین گنجنامه همدان در میدان گنجنامه و در ۵ کیلومتری شهر همدان و در مجاورت کتیبههای کهن و آبشار گنجنامه واقع شده است.
تلهکابین گنجنامه وسیلهای برای عزیمت به ارتفاعات کوهستانی قلهای است که این روزها به عروس کوههای ایران معرف حضور همگان بوده و بدون تردید زیباییهای نهفته در دل رشته کوه الوند از جمله طبیعت دلربا، کوهها و صخرههای بلند و آبشار زیبای گنجنامه، جذابیتهای گردشگری منحصر به فردی را فراهم ساخته است.
آب و هوای مطبوع کوهستان، دره فرح بخش الوند و چشم انداز زیبای دشت میشان جذابیتی را پدید آورده که گردشگران داخلی و خارجی را به خود جذب می نماید.
این پروژه عظیم تحولی عظیم در در گردشگری ایران است که تمامی امکانات یک گردشگر، اعم از تفریحی، ورزشی، اقامتی و حتی آموزشی را فراهم می کند.
امکانات تفریحی و ورزشی گنجنامه همدان :
مجموعه تفریحی گنجنامه امکانات خاص هیجان انگیزی دارد. از جمله این امکانات میتوان به سکوی پرش بانجی جامپینگ، کابل پرواز تیرول، دیواره سنگ نوردی، پیست تریال، تعادل هوایی(رنجر)، سالن بولینگ، پیست اسکی و پیست سورتمه سواری به همراه امکانات و خدمات ویژه تفریحی شامل شهربازی سرپوشیده، باغ گیاهان، راه اندازی غرفه های صنایع دستی، پوشاک، عرقیجات، محصولات فرهنگی، آتلیه عکاسی، رستورانهای سنتی و فرنگی و پارکینگهای روباز و سر پوشیده اشاره نمود.
این امکانات ورزشی و تفریحی در حدیست که قابلیت حضور گردشگران را در بهترین شکل فراهم نموده است تا گردشگران ساعاتی طولانی و حتی چند روز از ایام سفر خود را در این دهکده در کنار الوند، کوه همیشه سرفراز بگذرانند.