منطقه حفاظت شده جهان نما
مرکز تفریحی جهاننما با مساحتی بیش از ۳۰ هزار هکتار با برخورداری از طبیعت زیبا و جانوران وحشی، از منابع باارزش استان گلستان میباشد که در مناطق مرتفع جنوب شهرستان گرگان و جنوب شرقی شهرستان کردکوی، در رشته کوههای البرز قرار گرفته است. فاصله این منطقه تا گرگان در حدود ۹۳ کیلومتر است. نام این منطقه حفاظت شده از نام دهکده ییلاقی آن اقتباس شده و بخش مهم آن در حوزه شهرستان کردکوی و ناحیه شرقی آن در حوزه شهرستان گرگان قرار دارد. فاصله روستای جهان نما تا کردکوی ۶۵ کیلومترست.
این منطقه دارای چشم اندازهای زیبا و آب و هوای مناسب بوده و از پوشش گیاهی و زیستگاه های جانوری غنی و آثار باستانی زیادی برخوردار است.
این منطقه از شمال به شصت کلا و زیارت، از سمت شرق به چهارباغ، از سمت غرب به درازنو و از جنوب به رودخانه ی چهارباغ و رادکان منتهی میشود.
تقریباً کلیه ی نقاط منطقه ی حفاظت شده ی جهان نما کوهستانی است. از معروف ترین ارتفاعات منطقه می توان به زبله ولنده کوه در شرق، ترکت در شمال، چلستان و شاه پسند در مرکز و دوکالی در غرب منطقه حفاظت شده اشاره کرد.
دره های عمیق و چشمگیری در این منطقه وجود دارد که می توان دره ی ترکت در شمال ، دره های سرخ کشه، سفید دره در جنوب ودره ی مغزی در جنوب غربی را نام برد. در این منطقه حدود هفتاد چشمه ی مهم وجود دارد که مهم ترین و پرآب ترین آن ها عبارتند از اسبوم گاه، مارسنگ، زیارت، قل قله، قلعه سرک و ارا در شرق، الدیگاه و موزی کش در شمال، تالو، مراد چشمه، زرشکوه، خوش دشتی و حاجی آباد در جنوب، شاه پسند در مرکز و تاجین دشت و مغزی در غرب.
همچنین علاوه بر رودخانه ی چهارباغ که سرتاسر مرز جنوبی منطقه حفاظت شده را طی میکند می توان رودخانه های زیارت، سفید دره، ترکت و مغری را نام برد .
تنوع جانوری منطقه جهان نما :
از پستاندارانی که در منطقه حفاظت شده جهان نما زندگی زیست میکنند میتوان به مرال، شوکا، خرس، پلنگ، گرگ، قوچ و میش، بزکوهی، گراز، خرگوش، کیسه دهان خاکستری، پایکا، انواع خفاش، روباه، راسو، رودک، گربه وحشی، گربه جنگلی و سیاه گوش اشاره نمود.
همچنین منطقه حفاظت شده ی جهان نما به علت کوهستانی بودن و پوشش بوته ای و علفزار در کنار درخت زار تنک، گونه های بسیار با ارزشی از پرندگان مختلف را در خود جای داده است که می توان از پرندگانی چون سارگپه جنگلی، کورکور، طرلان، قرقی، سارگپه پابلند، عقاب طلایی، هما، دال، شاهین، انواع جغد، مرغ حق، کبک دری، قرقاول، کبوتر جنگلی، بلدرچین، کوکو، قمری، انواع دارکوب ها، انواع چکاوک ها و بادخورک ها، هدهد و زنبور خورها و دم جنبانک ها، سنگ چشم ها و سسک ها، چرخ ریسک ها و سهره ها و کلاغ ها نام برد.
از دوزیستان و خزندگانی که در منطقه ی حفاظت شدهی جهان نما زندگی می کنند می توان به مواردی چون قورباغه معمولی، قورباغه جنگلی، وزغ، سمندر، انواع آگاماها و مارمولک ها، انواع مارها و افعی قفقازی اشاره کرد.
همچنین در چشمه ها و رودخانه های منطقه حفاظت شده ی جهان نما، سیاه ماهی و سگ ماهی جویباری نیز مشاهده شده است .
پوشش گیاهی جهان نما :
پوشش گیاهی منطقه ی حفاظت شده جهان نما با توجه به ارتفاع و نوع خاک بسیار متنوع است که به سه دسته ی پوشش علفزار ، پوشش بوته زار و پوشش سوزنی برگان تقسیم میشود که از مهم ترین گونه ها می توان به سرخدار، ارس، سرو کوهی، پیرو، بلند مازو، ممرز، راش، آلوچه، زرشک، بید، آزاد، هفت کول، نمدار، سیاه تلو، شیرخشت، گل گاو زبان، سریش، فستوک، یونجه، گل قاصد، مریم گلی، شکر تیغال، گون، اسپرس بوته ای، چوبک، کلاه میرحسن و درمنه اشاره کرد.
سایر جاذبه های گردشگری منطقه :
در این منطقه که خود در قالب دشت جهان نما قرار دارد دهکدههای ییلاقی قدیمی همچون کفشگیری و سعد آباد قرار دارند. کفشگیری محله و سعدآبادمحله در شمال غربی منطقه حفاظت شده جهان نما دارای منازلی با معماری سنتی است.
همچنین وجود برج ۳۵متری رادکان معروف به میل رادکان درحاشیه این منطقه ارزش گردشگری آن را دو چندان کرده است.
آثار باستانی زیادی نیز در روستاهای حاجیآباد، چهارباغ، شاهکوه، چمن ساور، زیارت و دیگر محدودههای منطقه حفاظت شده جهان نما جود دارد.
مسیر دسترسی به منطقه حفاظت شده جهان نما :
برای رفتن به منطقه جهان نما از مسیرهای مختلفی میتوان استفاده کرد.
یک مسیر از کردکوی به سمت پارک جنگلی کردکوی و سپس روستای درازنو و رادکان و حاجی آباد و سپس منطقه گردشگری جهان نما.
این مسیر در حدود ۹۳ کیلومتر است که ۳۰ کیلومتر آن خاکی است و بهتر است با ماشین های مخصوص طی شود.
مسیر دیگر از مبدا دامغان است. دامغان به چشمه علی، سپس دیباج، بعد چمن ساور و حاجی آباد. پس از حاجی آباد به روستای توریستی جهان نما خواهید رسید که در واقع در منطقه حفاظت شده جهان نما قرار دارد.