پارک ملی خجیر

پارک ملی خجیر در شرق تهران واقع شده و مساحت آن در حدود ۱۰۰۱۳ هکتار می باشد. خجیر در نزدیکی دیگر منطقه ارزشمند طبیعی اطراف تهران یعنی پارک ملی سرخه حصار قرار دارد. با توجه به این همسایگی، خصوصیات طبیعی دو منطقه از جمله نوع جانوران و گیاهان شبیه به هم است، اما خجیر با توجه به فاصله بیشتری که از تهران دارد، بکرتر و سالم‌تر مانده است.

تاریخچه تأسیس منطقه :

پارک ملی خجیر پس از انتخاب شهر تهران به عنوان پایتخت کشوردر سال ۱۱۳۳ خورشیدی، در زمان قاجاریه با نامهای قرق سلطنتی یا شکارگاه سلطنتی تحت حفاظت قرار گرفت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران با تصویب شورای انقلاب اداره آن به سازمان حفاظت محیط زیست محول گردید و در سال ۱۳۶۱خورشیدی عنوان پارک ملی تعیین گردید.

پوشش گیاهی پارک ملی خجیر :

پوشش گیاهی منطقه شامل بنه، بادام کوهی، ارس، داغداغان، چنار، سپیدار، پده ,‌بید، زالزالک تبریزی، افرا، زبان گنجشک، عرعر، اقاقیا ، کاج ، تنگرس ، تمشک ، گز، شیشعان، روناس، زرشک، سوفورا، شیرخشت ، سیاه تلو، دغدغک و ارمک می باشد. از گونه های دارویی، صنعتی و خوراکی مشخص پارک ملی خجیر می توان به بابونه، سیرش زرین، باریحه، ریواس، پیاز صورتی، جاشیر کوتوله، بادیان کوهی، زیره سیاه و شنگ اشاره نمود. همچنین بهترین جنگل پسته وحشی البرز نیز در این منطقه روئیده‌است.

گونه‌های جانوری پارک ملی خجیر :

پستاندارانی چون پلنگ، کفتار راه راه، کل و بز، قوچ و میش، روباه قرمز، گراز، گربه دشتی، گربه پالاس، گرگ خاکستری، شغال و گورکن، انواع مارها چون افعی شاخ ‌دار، شترمار، تیرمار، مار پلنگی، مار آتشی، کورمار دوسر، مار کرمی، افعی کوفی، سوسن مار، مار کرمی، یله‌مار و خزندگان دیگری مثل بزمجه بیابانی و نیز لاک‌پشت مهمیزدار و از پرندگان هم کبک، هدهد، سبزه‌قبا، خوتکا، تیهو، و انواع پرندگان شکاری چون دال، عقاب و سارگپه در این منطقه زندگی می‌کنند. خجیر همچنین تنها منطقه در استان تهران است که هنوز تعدادی آهو در آن حضور دارند.

مسیر دسترسی به پارک ملی خجیر :

مهم‌ترین مسیر دسترسی به خجیر از طریق جاده پاسداران به پارچین است. بخشی از جاده تهران به دماوند در نزدیکی منطقه صنعتی کمرد هم از حاشیه شمالی خجیر می‌گذرد. مسیر اول دسترسی از انتهای اتوبان شهید بابایی می باشد. مسیر دوم از ابتدای جاده هراز است.
لازم به توضیح است که برای بازدید از پارک ملی خجیر نیاز به اخذ مجوز از سازمان حفاظت محیط زیست است که می بایست با هماهنگی قبلی تهیه شود.
بعد از گذر از درب ورودی و ایست بازرسی پس از طی ۱۳ کیلومتر در سمت راست درب ورودی به قسمتی از پارک می رسید که به باغ شاه یا باغ شاد معروف است، از اینجا به بعد جاده به مسافت تقریبی ۲ کیلومتر خاکی است و در انتها باید ماشین را پارک کرده و در پارک پیاده روی کنید.