غار ثور,کوه ثور,لیله المبیت,هجرت پیامبر,شب لیله المبیت,حضرت محمد, صور غار ثور,غار ثور من الداخل,تاریخ هجری,ابوبکر صدیق,جبل ثور
در اینجا می خواهیم به غار ثور در کوه ثور یا جبل ثور بپردازیم. مکانی که حاجیان و زائرین زیادی را به سمت خود جلب می نماید. در زبان انگلیسی تحت عنوان Thawr Cave شناخته می شود.
غار ثور – کوه ثور – جبل ثور – تاریخ هجری – هجرت پیامبر – Thawr cave :
غار ثور در کوه ثور واقع است. کوه ثور کوهی مشهور در نزدیکی شهر مکه می باشد. پیامبر اکرم در آغاز هجرت به مدینه برای رهایی از دست مشرکان در لیله المبیت به این غار پناه بردند. دشمنان پیامبر تا ورودی غار آمدند ولی با امدادهای غیبی به پیامبر دست نیافتند. تاریخ هجری قمری و هجرت پیامبر از این غار شروع شده است.
احتمالا علت نامگذاری این کوه به ثور (گاو) به این علت است که همچون گاویست که رو به جنوب مکه کرده است.
غار ثور کجاست – آدرس غار ثور – کوه ثور کجاست :
کوه ثور در جنوب شرق مکه و مسجدالحرام و در راه یمن واقع است. غار ثور در قلعه کوه ثور قرار دارد. ارتفاع آن از زمین کمی بیش از ۵۰۰ متر بوده و صعود به غار بسیار دشوار است.
فاصله مکه تا غار ثور – فاصله مسجد الحرام تا غار ثور :
فاصله مسجد الحرام تا غار ثور در حدود ۱۱ کیلومتر و فاصله زمانی مسجد الحرام تا غار ثور در حدود ۲۰ دقیقه می باشد.
ورودی غار ثور :
غار ثور دارای دو ورودی یا شکاف است. یک ورودی در غرب که بسیار تنگ و باریک بوده و تقریبا به کف غار چسبیده است. ورودی شرقی هم هست که تا حدودی پهن می باشد. طول غار در حدود ۱۸ وجب و پهنای قسمت میانی آن یازده وجب است. ارتفاع داخل غار به اندازه قد یک انسان و مساحتش دو نیم متر مربع می باشد.
لیله المبیت – شب لیله المبیت – حضور پیامبر در غار ثور :
پس از اطلاع پیامبر از توطئه مشرکان بر علیه خود قرار شد امام علی(ع) در بستر پیامبر خوابیده و پیامبر شبانه مکه را به مقصد یثرب ترک نمودند. رسول اکرم به همراه ابوبکر صدیق در غار ثور پنهان شد و سه شبانه روز در آنجا بودند. در قرآن به این واقع اشاره شده است.
معجزات غار ثور – امدادهای غیبی غار ثور :
تنیده شدن تار عنکبوت در ورودی غار، لانه کردن دو کبوتر وحشی و به روایتی روییدن درختی فرا روی پیامبر از جمله معجزات این غار می باشد. مشرکان پس از دیدن این نشانه ها مطمین شدند که کسی به غار وارد نشده است وگرنه تار عنکبوت پاره می شد و یا تخم کبوتر می شکست و کبوتر نمی نشست.
زیارت کوه و غار ثور توسط حاجیان – بازدید کوه ثور :
از زمان اقامت پیامبر اکرم در این غار این مکان توسط مسلمانان مبارک شناخته می شود. حاجیان زیادی از این کوه و غار ثور دیدن می نمایند.
تغییرات در غار ثور :
بدلیل تنگی ورودی غار و محبوس شدن احتمالی زائرین در آن در حدود سال ۸۱۰ هجری قمری حاکم وقت اقدام به گشاد کردن دهانه تنگ غار ثور کرد. دوره های بعد نیز به این کار اقدام کردند و امروزه ارتفاع دهانه و عرض غار حدود نیم متر است.